Το 1994, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το “Pulp Fiction”, έργο  ενός ανερχόμενου –τότε- σκηνοθέτη ονόματι Quentin Tarantino. Ο αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης με το περίεργο όνομα είχε ήδη μία ταινία μεγάλου μήκους στο ιστορικό του, το “Reservoir Dogs” (1992), η οποία τον είχε καθιερώσει στο Hollywood και στην κοινότητα των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών. Έμενε, λοιπόν, να δούμε αν θα κατάφερνε να δημιουργήσει κάτι τόσο καλό, ώστε να φτάσει και να ξεπεράσει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο!

Το “Pulp Fiction”, όχι μόνο ξεπέρασε τον προκάτοχο του, μα εδραίωσε και την φήμη του Tarantino στον χώρο του κινηματογράφου! Πρόκειται για μια διασκεδαστική συλλογή καταστάσεων, πανέξυπνων και απρόβλεπτων χαρακτήρων καθώς και διαλόγων δανεισμένων από άλλες ταινίες (πολλοί κατηγόρησαν τον Tarantino για αντιγραφή, ο ίδιος, όμως, παραδέχτηκε ότι απλά απέτινε φόρο τιμής σε αγαπημένα αριστουργήματα). Η ταινία που χάρισε το πρώτο Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στον Tarantino (ήταν προτεινόμενη και σε έξι ακόμα κατηγορίες), ξεκίνησε την συνεργασία του με τον ηθοποιό Samuel L. Jackson (Jackie Brown, Django: Unchained) και ανέστησε την καριέρα του John Travolta (Grease, Blow- Out).

Ο Snake Plissken είναι ένας θρύλος στην Γη του 1997. Ικανότατος πολεμιστής, κυνικός και σκληρόκαρδος, κάποτε ήταν στις ειδικές δυνάμεις πριν αποστρατήσει και στραφεί στην παρανομία. Μετά από μια ληστεία τράπεζας που πήγε στραβα, όλοι νόμιζαν πως είναι νεκρός. Προφανώς έκαναν λάθος.

Το 1981, ο Τζων Κάρπεντερ, ο άνθρωπος πίσω από »Το Πράγμα» και την »Νύχτα με τις Μάσκες», και κατά πολλούς ο μάστερ του τρόμου, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό ένα νέο σύμβολο δράσης, που είχε την δυναμική να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, δίπλα σε άλλους γίγαντες που έκαναν εκείνη την εποχή τις πρώτες εμφανίσεις τους (τον Άρνολντ, τον Μπρους Γουίλις κ.ο.κ). Απομακρυνόμενος από το στυλ που τον καθιέρωσε, ο Kάρπεντερ δεν έκανε ένα ακόμη θρίλερ. Αντιθέτως, δημιούργησε μια σκοτεινή ταινία δράσης σε ένα παρακμιακό ποσταποκαλυπτικό σκηνικό, και έβαλε στο κέντρο του εφιάλτη του έναν χαρακτήρα που συγκρίνεται με λίγους όσον αφορά την σκληράδα και την κυνικότητά του.